+36 1 463 3948

Épületakusztika Laboratórium

Tevékenységi terület

Az Épületakusztikai Laboratóriuma (ÉAL) a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületszerkezettani Tanszékének akkreditált akusztikai vizsgálólaboratóriuma. A laboratórium a korábbi, 20xx-ben bezárt laboratórium utódjaként 2011-ben új helyen, a DCS épület középső csarnokában épült meg, az ISO 17025 szerinti akkreditált státuszt 2018-ban nyerte el.

Egyetemi intézmény lévén az ÉAL 3 fő tevékenységi területe: (1) oktatás (2) kutatás (3) szakértés. A szakértői területen akkreditált vizsgálólaboratóriumként elsődlegesen épületakusztikai és zaj- és rezgésvédelmi laboratóriumi és helyszíni méréseket végez, de tevékenysége kiterjed az egyéb, nem akkreditált szakértői, tervezői és vizsgálati feladatokra is.

Az akkreditált alaptevékenység lehetőséget nyújt egy-egy építőipari termék vagy termékcsoport vizsgálatára a termékfejlesztés vagy minősítés részeként éppúgy, mint az elkészült épületek átadás-átvételi eljárásához szükséges vizsgálatok elvégzésére vagy a felmerült panaszok kivizsgálására. Laboratóriumunk tevékenysége tehát lefedi az épületek életciklusának egészét, a termékfejlesztéstől kezdve a tervezésen és tervellenőrzésen át, az ellenőrzéssel, hibakereséssel és utólagos javításokkal, módosításokkal kapcsolatos szakértői tevékenységgel együtt. Az akkreditált munkafolyamatok garantálják a munka magas minőségét, emellett az akkreditált laboratórium által végzett vizsgálatok eredménye bírósági eljárásban is felhasználható.

A laboratórium tagjai oktatási, kutatási és szakértői tapasztalattal rendelkező, a Magyar Mérnöki Kamaránál szakértők.

Vizsgálati lehetőségek

A laboratórium akkreditált alaptevékenysége épületelemek és szerkezetek hangszigetelési tulajdonságainak laboratóriumi és helyszíni vizsgálatát öleli fel.

 • Laboratóriumi vizsgálatok: MSZ EN ISO 10140 szabványsorozat és MSZ EN ISO 717 szabványok szerint:
  • Épületelemek, fal- és födémszerkezetek, valamint ablak, ajtó, nyílászáró léghanggátlásának mérések
  • padlóburkolatok lépéshangnyomásszint-csökkenésének mérése
  • kisméretű épületelemek (pl. szellőző, nyílás, kürtő, stb.) szabványos hangnyomásszint-különbségének mérése
 • Helyszíni akusztikai vizsgálatok az MSZ EN ISO 16283 szabványsorozat és MSZ EN ISO 717 szabványok szerint léghangszigetelés és lépéshang-szigetelés mérése épületek helyiségei között

A laboratórium felépítése és eszközparkja a fenti, akkreditált vizsgálatok mellett lehetőséget nyújt többek közt az alábbi szabványos vizsgálatokra is:

 • Kerülőutas léghanggátlás-vizsgálatok (MSZ EN ISO 10848 sorozat)
 • Hangelnyelő anyagok hangelnyelési tényezőjének mérése (MSZ EN 354, MSZ EN ISO 11654)
 • Úsztatórétegek dinamikai merevségének mérése (MSZ EN 29052-19
 • Környezeti zaj és rezgés vizsgálata;

A szabványos vizsgálatok mellett a laboratórium alkalmas különféle épületszerkezetek és elemek kutatás-fejlesztéséhez kapcsolódó kísérleti vizsgálatok elvégzésére is.

Az akkreditált vizsgálatok

Az akkreditált területhez tartozó laboratóriumi vizsgálatok
A vizsgált termék/anyag A vizsgált/mért jellemző,
a vizsgálat típusa,
mérési tartomány
A vizsgálati/mérési módszer azonosítója
Épületelemek (fal- és
tetőszerkezet, valamint ablak,
ajtó, nyílászáró)
Léghanggátlási szám, R
f = 80 – 5000 Hz
R = 0 dB-től 70 dB-ig
MSZ EN ISO 10140-1:2016
MSZ EN ISO 10140-2:2011
MSZ EN ISO 717-1:2013
Padlóburkolat Lépéshangnyomásszint csökkenés, ΔLn
f = 80 – 5000 Hz
ΔLn = 0 dB-től 50 dB-ig
MSZ EN ISO 10140-1:2016
MSZ EN ISO 10140-3:2011
MSZ EN ISO 717-2:2013
Kisméretű épületelem (pl.
szellőző, nyílás, kürtő, stb.)
Épületelem normalizált
szabványos hangnyomásszint
különbsége: Dn,e
f = 80 – 5000 Hz
Dn,e = 0 dB-től 70 dB-ig
MSZ EN ISO 10140-1:2016
MSZ EN ISO 10140-2:2011
MSZ EN ISO 717-1:2013
Az akkreditált területhez tartozó helyszíni vizsgálatok
A vizsgált termék/anyag A vizsgált/mért jellemző,
a vizsgálat típusa,
mérési tartomány
A vizsgálati/mérési módszer
azonosítója
Léghangszigetelés épületek
helyiségei között
Helyszíni léghanggátlási szám, R'
f = 100 Hz – 5000 Hz
R’ = 0 dB – 70 dB
MSZ EN ISO 16283-1:2014
MSZ EN ISO 717-1:2013
Lépéshang-szigetelés épületek
helyiségei között
Helyszíni szabványos
lépéshangnyomásszint: L’nT
f = 50 Hz – 5000 Hz
L’nT = 0 dB – 70 dB
MSZ EN ISO 16283-2:2016 Visszavont
MSZ EN ISO 717-2:2013

Kutatás+fejlesztés

Az akkreditált vizsgálatok és az oktatás mellett kiemelkedő szerep jut a kutatás- + fejlesztésre is. Az Épületszerkezettani Tanszék kompetenciája lehetőséget teremt Tanszékünk célja olyan pályázatok elnyerése, vagy olyan kutatásokban való részvétel, amely az épületszerkezetek komplex kutatás-fejlesztésére irányuló projektek megvalósítására is, például (pl. épületszerkezetek akusztikai minőségének fejlesztése a hő- és páravédelmi, tűzvédelmi, statikai stb. követelmények együttes figyelembevételével), .

Ezen kívül szívesen közreműködünk új anyagok, szerkezetek vagy technológiák fejlesztése.ében, vizsgálatában.

LaboratóriumMunkatársaink unk a munkatársak több évtizedes szaktudása és tapasztalata, és a laboratórium kiterjedt eszközparkja megfelel a nemzetközi elvárásoknak is. valamint a folyamatosan ellenőrzött eszközei révén versenyképes és nemzetközileg is helytáll. Munkatársaink többszámos hazai és nemzetközi szakmai szervezet tagjai, valamint rendszeresen részt vesznek az akusztikai vonatkozású hazai és nemzetközi szabványosításban és aktuális vizsgálati és követelményszabványok, szakmai kiadványok kidolgozásában.

A laboratóriumi munkák közül néhány jelentősebb kutatás-fejlesztési munka:

 • 2005: Lakó- és egyes típusú középületek hangszigetelési minőségének biztosítása a Wienerberger Rt. Termékeivel;
 • 2006-07: Az Ursa Salgótarján Rt. termékálasztékának kutatása és fejlesztése szálas szigetelőanyagok szerelt válaszfalban történő alkalmazásához hangszigetelési és tűzvédelmi igények alapján
 • 2008: Középületek hangszigetelési minőségének biztosítása a Knauf Insulation Kft. termékválasztékával
 • 2009: Középületek hangszigetelési minőségének biztosítása a Nikecell Kft. termékválasztékával;
 • 2010-2012: Alacsony energiafelhasználású épületek akusztikai minősége.
 • 2017-2019: Homlokzati árnyékolók akusztikai célú fejlesztése (Krüllung Árnyékolástechnika Kft.-vel)

A laboratórium főbb partnerei, néhány főbb megbízója:

 • Graboplast Zrt.
 • Knauf Insulation Kft.
 • Nikecell Hőszigetelőanyag-gyártó és Forgalmazó Kft.
 • Rockwool Hungary Kft.
 • Ursa Salgótarján Zrt.
 • Wienerberger Zrt.
 • Xella Magyarország Kft.
 • Építésügyi Minőségellenőrző Intézet Nonprofit Kft.
 • Krüllung Árnyékolástechnika Kft.

A laboratórium kialakítása

A laboratóriumi objektum részben épületszerkezetek hangszigetelési termék jellemzőinek vizsgálatára szolgál, részben egyes napjainkban kritikussá vált szerkezeti kapcsolatok, beépítési csomópontok modellezés jellegű vizsgálatát teszi lehetővé. A kapott vizsgálati eredmények az MSZ EN 12354 szabványsorozat több lapjának szakszerű alkalmazásához adja meg a kiinduló adatokat.

A laboratórium épülete rendelkezésre álló csarnok méreteinek figyelembe vételével lett megtervezve és a gazdaságos működés érdekében olyan helyiségfelosztást tartalmaz, amely minden helyiség többcélú felhasználását teszi lehetővé. Az Épületakusztikai Laboratórium kétszintes, földszintjén három, emeletén két vizsgálóhelyiséggel, valamint mérőhelyiséggel.

A laboratóriumi helyiségek a vasbeton alaplemezként kialakított indítólemezre rugalmas alátámasztással csatlakoznak. A helyiségek önálló alsó és felső vasbeton lemezek közé szerkesztett, a sarkokon elhelyezett L alakú vasbeton oszlopokból álló vázas szerkezetű helyiségek, a földszinten a vázoszlopok között nehéz szerkezetű kitöltő falakkal, a falak belső oldalán szerelt falhéjjal.

Az emeleti vizsgálóhelyiségek a II., illetve a III. vizsgálóhelyiségek födémére támaszkodnak. Az emeleti helyiségek külső falszerkezetei kettős bordavázra szerelt kétrétegű gipszkarton falak, melyek közül a külső falhéj követi a laboratórium sarokpillérei által meghatározott külső falsíkot.

Az I. és II. laborhelyiségek a közöttük lévő vasbeton keretszerkezetbe beépített falazatok, tetőszerkezetek vizsgálatára alkalmas. A II. és III. helyiségek között nyílászáró szerkezeteket lehet vizsgálni. A II. helyiség és a fölötte lévő IV. laborhelyiség a közöttük kialakított födémnyílással födémvizsgálóként is funkcionál. Az I. laborhelyiség födéme padlóburkolatok vizsgálatát teszi lehetővé. A IV. és V. helyiségek között szerelt szerkezetek kerülőutas vizsgálatára nyílik lehetőség.

A labor alaprajza

A labor metszete

A laboratórium története

A korábbi épületakusztikai laboratóriumot az Építőipari Laboratórium épület első emeletén helyezkedett el. (ÉL épület, Budapest, XI. Bertalan Lajos utca 2.). A laboratóriumot az egykori ÉSZÉGI (Épületszerkezettani és Épületgépészeti Intézet) Tanácsa 1995-ben hozta létre. Az intézet jogelődje, az ÉSZBI (Épületszerkezetek és Berendezések Intézete) 1972-73-ban alakult meg. Az ÉSZÉGI 1995. február 1-én tanszéki névváltozásokkal és labor megalakulásokkal egyidejűleg jött létre, az alapításra vonatkozó dokumentumok a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Levéltárában találhatóak meg. Az Intézet 2006-ban megszűnt, ettől fogva az épületakusztikai laboratórium az Épületszerkezettani Tanszék szervezeti egységévé vált. A laboratóriumnak helyt adó épület az egyetemi fejlesztések következtében sportközponttá alakult, így a laboratórium ezen épülete 2011-ben lebontásra került. A laboratóriumot megszűnéséig Dr. habil. Reis Frigyes vezette.

A beruházás az Akkreditálható akusztikai laboratórium kifejlesztése c. program keretében jöhetett létre, mely program szervezése 1992-ben indult. A megvalósulást több szervezet és vállalat támogatása tette lehetővé. A tervezési program vezetője és az akusztikus tervező: Dr. habil. Reis Frigyes, az építész tervező: Dr. Hunyadi Zoltán, a statikus tervezők: Dr. habil. Pattantyús Á. Ádám és Dr. Visnovitz György, az épületgépész tervező: Egri István voltak.

A laboratórium épülete öt vizsgálóhelyiségből állt, melyek egymás mellett, azonos szinten helyezkedtek el. A laboratóriumban a következők vizsgálatára volt lehetőség:

 • Falak léghanggátlásának kerülőút nélküli vizsgálata;
 • Üvegszerkezetek, ablakok, ajtók, kisméretű építő elemek léghanggátlásának kerülőút nélküli vizsgálata;
 • Padlóburkolatok lépéshanggátlást javító hatásának vizsgálata;
 • Szellőzőkürtők normalizált hangnyomásszint-különbségének vizsgálata;
 • Falak kerülőutas hanggátlásának vizsgálata az építési helyszín modellezésével;
 • Lépcsőkar és szomszédos helyiség közötti lépéshanggátlás vizsgálata az építési helyszín modellezésével;
 • Vízellátási berendezések installációs hangnyomásszintjének vizsgálata;
 • Födémekben úsztatórétegként alkalmazott anyagok dinamikai merevségének vizsgálata;
 • Fajlagos áramlási ellenállás vizsgálata.

Az ÉL épületben lévő laboratóriumot lebontották, az új laboratórium 2011-ben a DCS épület középső csarnokában épült meg. A fejlesztési program vezetője és akusztikus tervező: Dr. habil. Reis Frigyes, építész felelős tervező: Dr. Hunyadi Zoltán, építész tervező: Mesterházy Beáta, statikus tervező: Dr. Visnovitz György, villamos tervező: Móricz István, épületgépész tervező: Viczai János, munkavédelmi tervező: Köbl Gábor, tűzvédelmi tervező: Takács Lajos voltak.

A laboratóriumot 2016 óta Nagy Attila Balázs vezeti, a laboratórium 2018-ban akkreditált státuszt szerzett.

Oktatás

Munkatársak

Kapcsolat

Épületszerkezettani Tanszék

Épületakusztikai Laboratórium

ST földszint 1. Stoczek u. 2.

1111 Budapest,

HU

+36 1 463 1647

Choose Colour