+36 1 463 3948

ConstructionSkills4LIFE

  • Résztvevők: Dr. Takács Lajos , Dr. Patkó Csilla , Dr. Hrabovszky-Horváth Sára
  • Kutatás kezdete: 2022
  • Kutatás vége: 2024

A projekt fő célja, hogy támogassa a magyar építésgazdaságot azzal, hogy előkészíti az utat a kék- és fehérgalléros munkavállalók képzettségének fejlesztéséhez. Ennek a képzési kezdeményezésnek az alapvető szándéka az, hogy a résztvevők szakmai ismeretei és készségei megfeleljenek az Európai Unió és Magyarország által kitűzött épületenergetikai céloknak 2030-ig, különös tekintettel a magyar épületállományra.

Az épületenergetikai célok elérése kulcsfontosságú a fenntarthatóság, az energiatakarékosság és az éghajlatváltozás elleni küzdelem szempontjából. Az épületek energiahatékonyságának javítása hozzájárul a környezeti terhelés csökkentéséhez és a klímaváltozás mérsékléséhez. Ezenkívül az építőipar fejlődése és az építési szektor képzett munkaerővel való ellátása nélkülözhetetlen az ország gazdasági növekedéséhez és versenyképességének fenntartásához.

Az Európai Bizottság által már 2011-ben elindult a BUILD UP Skills kezdeményezés, mely támogatta az építőipari szakemberek továbbképzését annak érdekében, hogy minél több magas energiahatékonyságú épületfelújítás, valamint új, közel nulla energiaigényű épület kivitelezése valósulhasson meg Európa-szerte. A korábban Magyarországon megvalósított BUILD UP SKILLS projektek (BUSH, TRAINBUD) eredményeire építve, a CS4L konzorcium feléleszti a Build Up Skills Hungary projekt keretében létrehozott Nemzeti Platformot, kapcsolatba lépve az építőipar, valamint az építőiparhoz kapcsolódó képzésben és szakképzésben érintett, releváns szervezetekkel (pl.: oktatási intézmények, törvényhozók, szakmai szervezetek, piaci szereplők).

E mellett további célok a sikeres szakmai párbeszéd tovább folytatása, az építőiparban az elmúlt tíz évben bekövetkezett változások felmérése, az újonnan felmerült igények megfogalmazása (Status Quo Analysis - Helyzetértékelő Tanulmány elkészítése) és ezek mentén újra értelmezni az építőipari szakképzésben, felnőttképzésben, valamint az egyetemi képzésben felmerülő kihívásokat, szükséges készségek elsajátítását a hazai épületenergetikai célok elérése érdekében.

A projekt a korábbi Nemzeti útiterv (Roadmap) frissítését tűzte ki célul, mely a 2030-ig szóló intézkedéseket és szakpolitikai ajánlásokat kíván megfogalmazni a szakma legmeghatározóbb szereplőinek a bevonásával.

Konzorciumi tagok:

  • ÉMI Nonprofit Kft
  • Magyar Épületgépészek Koordinációs Szövetsége
  • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületszerkezettani Tanszék
  • Békéscsabai Szakképzési Centrum
  • Geonardo Kft.

A projekt hossza: 18 hónap (2022.10.01-2024.03.31).

További információk: https://mailchi.mp/b670cc452f33/constructionskills4life-hrvel-i-5979521

Status Quo jelentés

Choose Colour